Срещу словашкия премиер Роберт Фицо днес бе извършен атентат след заседание

...
Срещу словашкия премиер Роберт Фицо днес бе извършен атентат след заседание
Коментари Харесай

Кой поръча да убият словашкия разследващ журналист Ян Куцияк, а сега - премиера Роберт Фицо?

Срещу словашкия премиер Роберт Фицо през днешния ден бе осъществен атентат след съвещание на държавното управление в град Хандлова, когато е отишъл при дребна група поддръжници, с които да се ръкува.

Ранен е на няколко места и сега е с заплаха за живота. В момента той се транспортира с хеликоптер до Банска Бистрица, защото превозването му до Братислава би лишило прекалено много време заради нуждата от незабавна интервенция. Всичко ще се реши през идващите няколко часа.

Нападателят, който е арестуван, е 71-годишен пенсионер на име Юрай Ч. от град Левице. Мотивите му са незнайни. Според някои словашки медии става дума за словашкия публицист Юрай Чинтула. Освен главната си активност, той е бил деятел на демократичната партия " Прогресивна Словакия ". Преди опита за ликвидиране той е извикал на премиера: " Робо, ела тук " - и е разкрил огън.

През октомври 2023 година Роберт Фицо стана министър председател на Словакия за четвърти път. Тогава английският в. " Гардиън " излезе със заглавие: " Бившият словашки министър председател Роберт Фицо удостовери проруската си позиция след изборната си победа в централноевропейската страна ".

На изборите тогава Либералната, прозападна партия " Прогресивна Словакия " (ПС) приключи на второ място с малко под 18 % от гласовете, а партия " Глас " ( " Хлас " ) ", която се отдели от " Смер ", откакто Фицо беше заставен да подаде оставка през 2018 година на фона на всеобщи митинги след убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, бе на трето място с съвсем 15 %.

След убийството на словашкия проверяващ публицист Ян Куцияк, неговите сътрудници бяха уверени, че то ще влезе в дългия лист с неразкритите брутални закононарушения в Словакия. Те обаче може и да не се окажат прави.

През последните две десетилетия доста убийства в Словакия останаха неразкрити. Най-вече тъй като по един или различен метод в тях явно бяха забъркани висши политици и полицейски чиновници. На този декор доста словашки публицисти допускаха, че и убийството на техния сътрудник, проверяващия публицист Ян Куцияк, и неговата избраница Мартина Куснирова в никакъв случай няма да бъде разкрито.

Те обаче може и да не се окажат прави. За благополучие. Очевидно следователите са реконструирали в огромна степен организацията и осъществяването на закононарушението. През 2018 година проверяващият публицист Арпад Шолтес съобщи пред " Дойче Веле ", че това е една " приятна изненада ".

След питане на всекидневника " Sme ", словашкият Специализиран углавен съд разгласява неизвестен документ, в който се разказва организацията и осъществяването на закононарушението - в елементи. Възстановката се базира в огромна степен на показанията на задържаните преди две седмици четирима обвинени. Золтан А. е единственият, който е подготвен да спомага на следствието. Другите трима - Томаш Ш., Мирослав М. и Алена Щ. отхвърлят да дават показания.

Кой е хипотетичният гарант?

В анонимния документ не се загатва кой би могъл да бъде гарант на убийството и кой би могъл да има претекст за това. От известните информации излиза наяве, че Ян Куцияк е бил заплашван от съмнителния предприемач Мариан Кочнер - в телефонен диалог през есента на 2017 година. Кочнер е забъркан в доста престъпни закононарушения, само че до момента е недостижим поради положителните му връзки с висши политици и съдии.

Твърди се, че той е кръстник на дъщерята на Алена Щ.. Тази седмица бяха оповестени фотоси, които документират хипотетична негова среща с Алена Щ. в края на 2017. Самият Кочнер, който е в предварителния арест за измами, отхвърля всички обвинявания и твърди, че въобще не познава Алена Щ..

Реконструкцията на убийството на Куцияк и неговата избраница може да докара до поврат в работата на полицията и правораздаването в Словакия. Според доста сътрудници на проверяващия публицист, измежду ниските и междинни полицейски чинове се шири неодобрение. Много от служителите на реда са надълбоко разочаровани от политическото въздействие върху доста престъпни случаи. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР